(ℹ️)  Dit is een informatiepagina.

Spirulina

Spirulina is een voedzame alg die vitamines, mineralen en alle essentiële aminozuren bevat. Deze blauwgroene alg groeit van nature in mineraalrijke zoutwatermeren. 

Het gebruik van spirulina is al heel oud. De Azteken vonden het op het oppervlak van de meren en droogden het al in de 16e eeuw in de zon om het te gebruiken. Maar ook in Afrika wordt spirulina al heel lang in voeding gebruikt.

Wat doet Spirulina?
Spirulina is een zeer voedzame plant en bevat onder andere:

  • Eiwitten, inclusief alle essentiële aminozuren
  • Bèta-caroteen, de voorloper van vitamine A
  • Vitamines
  • Gammalinoleenzuur (onverzadigd vetzuur)

De volgende gezondheidseffecten kunnen aan Spirulina gekoppeld worden:

  • Voor energie bij vermoeidheid
  • Draagt bij aan het behoud en de opbouw van spieren
  • Draagt bij tot de instandhouding van normale bloedsuikergehalten
  • Vermindert het hongergevoel en ondersteunt de gewichtsbeheersing
  • Antioxidant werking, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
  • Ondersteunt het immuunsysteem

Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

Teelt van spirulina
Naast de natuurlijke groei in zoutwatermeren wordt spirulina ook gekweekt, vooral in Noord-Amerika en Azië. Spirulina wordt gevormd door de energie van de zon. Dus hoe meer zon, hoe meer algen gevormd worden. Daarom wordt spirulina gekweekt op plaatsen zoals Hawaï, waar veel zon is.

Zuiverheid van spirulina
De omstandigheden waaronder algen worden gekweekt, zijn belangrijk voor de groei en de samenstelling. Algen kunnen naast voedingstoffen ook verontreinigingen uit water opnemen. Daarom is het belangrijk dat de groeiomstandigheden zo schoon mogelijk zijn en gecontroleerd worden als de algen worden gekweekt voor menselijke consumptie.

↩ Terug naar de kennisbank