(ℹ️) Dit is een informatiepagina.
Fluoride
Herinnert u het zich nog? Die vieze fluoridebehandeling bij de tandarts of die pilletjes die u na het tandenpoetsen moest innemen? Allemaal om uw tanden gezond en sterk te maken.
Fluoride is een stof die in uw tanden wordt ingebouwd en ze harder maakt. Het maakt uw gebit minder kwetsbaar voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen.
Fluoride in onze voeding
Om uw tanden te beschermen heeft u voldoende fluoride nodig. Fluoride komt maar in hele kleine hoeveelheden voor in voeding. Vooral in thee en vis (zoutwater) zit fluoride. Toch is dit nog te weinig om genoeg fluoride binnen te krijgen voor gezonde tanden. Daarom is het belangrijk om elke dag uw tanden te poetsen met tandpasta die fluoride bevat of om fluoridetabletten te slikken.
Dit heeft u dagelijks nodig.
Ons lichaam heeft, behalve voor de tanden, geen fluoride nodig. Daarom heeft de Gezondheidsraad geen voedingsnorm voor fluoride vastgesteld. Om tandbederf te voorkomen wordt in Nederland aanbevolen om de tanden te poetsen met tandpasta waaraan fluoride is toegevoegd. Eventueel kan de fluoride ook ingenomen worden via tabletjes.
Het Adviescollege Preventie Mond- en Tandziekten van het Ivoren Kruis heeft een advies opgesteld voor het voorkomen van tandcariës (‘gaatjes’):
Wie? | Hoeveel? |
Kinderen 0 en 1 jaar: vanaf het doorbreken van de eerste tand | 1x per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500 - 750 ppm* fluoride) |
2, 3 en 4 jaar | 2x per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500 - 750 ppm fluoride) |
5 jaar en ouder | 2x per dag poetsen met fluoridetandpasta (1.000 - 1.500 ppm fluoride). Dit kan een junior-, kinder- of een tandpasta voor volwassenen zijn. |
* ppm = parts per million (1000 ppm komt overeen met 0.1% fluoride)
Te veel fluoride?
Bij het gebruik van tandpasta met fluoride is het belangrijk de gebruiksadviezen op te volgen die op de verpakking staan.
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft voor fluoride een maximaal veilige bovengrens vastgesteld van:
- 1,5 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar
- 2,5 milligram per dag voor kinderen van 4-8 jaar
- 5 milligram per dag voor kinderen van 9-14 jaar
- 7 milligram per dag voor volwassenen.
Via het gebruik van tandpasta komt een te hoge inname van fluoride zelden voor. Alleen bij het gebruik van een grote hoeveelheid fluoridetabletjes, is het verstandig contact op te nemen. Voor kinderen geldt dit bij een inname van 100 tabletjes in één keer.