(ℹ️) Dit is een informatiepagina.
Chroom
Chroom hoort bij de groep van spoorelementen. We hebben er dus maar heel weinig van nodig elke dag. Een andere naam die u ook vaker ziet is chromium. Omdat chroom betrokken is bij de werking van insuline, wordt het ook wel de glucosetolerantiefactor (GTF) genoemd.
Wat doet chroom?
Chroom draagt bij aan een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten. Chroom is ook betrokken bij de werking van insuline, het hormoon dat ervoor zorgt dat glucose (suiker) opgenomen wordt in uw lichaamscellen waar het als energiebron wordt gebruikt. Chroom zorgt zo mede voor een normale bloedsuikerspiegel.
Chroom in onze voeding
De belangrijkste bron voor chroom zijn volkoren graanproducten, lever en biergist. Maar ook in andere voedingsmiddelen zoals groente, fruit, vlees en zuivel zit chroom. Chroom uit deze producten lijkt echter wat minder goed beschikbaar te komen voor ons lichaam, dan het chroom uit volkoren graanproducten.
Dit heeft u dagelijks nodig
De Gezondheidsraad geeft geen advies over de hoeveelheid chroom die we dagelijks nodig hebben.
Te veel chroom?
Er is niets bekend over de effecten van grote hoeveelheden chroom op onze gezondheid. Daarom heeft de European Food Safety Authority (EFSA) geen bovengrens vastgesteld.