(ℹ️)  Dit is een informatiepagina.

Calcium

De meeste mensen weten wel dat calcium goed is voor de botten. Maar wist u dat calcium ook de belangrijkste bouwsteen van uw skelet is? En daarmee is calcium ook meteen het meest voorkomende mineraal in uw lichaam. Botten worden tot ongeveer uw 30e levensjaar sterker. Daarna is de botafbraak groter dan de botopbouw. Sterke botten op jonge leeftijd, zorgt voor minder botproblemen op latere leeftijd. Het is daarom belangrijk om al op jonge leeftijd genoeg calcium via uw voeding binnen te krijgen.

Wat doet calcium?
Samen met fosfor, magnesium, mangaan en zink helpt calcium bij het behoud van sterke botten. Om ervoor te zorgen dat calcium goed wordt opgenomen in uw botten, is het ook belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen. Deze twee voedingsstoffen werken namelijk heel nauw samen.

Calcium zorgt er ook voor dat uw spieren soepel blijven. Maar daarnaast heeft calcium nog vele andere functies in uw lichaam:

  • het helpt bij de normale bloedstolling
  • het draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels
  • het activeert uw natuurlijke energie in het lichaam
  • het is belangrijk voor sterke tanden
  • het stimuleert de spijsvertering
  • het is goed voor uw coördinatie

Kortom, calcium is een veelzijdig mineraal dat uw aandacht verdient.

Calcium in onze voeding
Als we u zouden vragen in welke voedingsmiddelen calcium zit, dan noemt u waarschijnlijk zuivel. En dat is inderdaad de belangrijkste bron in onze voeding. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat we ongeveer 60% van de calcium die we nodig hebben uit zuivel halen. Maar ook in andere producten zoals groenten, noten en peulvruchten komt calcium voor.

Dit heeft u dagelijks nodig
Botweefsel verandert dagelijks en cellen worden vernieuwd. In zeven tot tien jaar tijd is bij een volwassene het hele skelet vernieuwd. En als uw lichaam meer calcium nodig heeft dan u via uw voeding binnenkrijgt, wordt er calcium uit uw skelet gehaald. Daarom is het belangrijk om genoeg calcium via uw voeding binnen te krijgen.

De Gezondheidsraad heeft voor volwassen mannen en vrouwen de volgende Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld:

  Leeftijd Hoeveelheid calcium (milligram/dag)
Mannen 18 - 24 jaar 1000
Mannen 25 - 69 jaar 950
Mannen 70 jaar en ouder 1200
     
Vrouwen 18 - 24 jaar 1000
Vrouwen 25 - 50 jaar 950
Vrouwen 51 - 69 jaar* 1100
Vrouwen 70 jaar en ouder 1200

* Na de menopauze vermindert de opname van calcium door veranderingen in de hormoonhuishouding. Hierdoor hebben vrouwen een hogere behoefte aan calcium

Te veel calcium?
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft voor calcium een bovengrens vastgesteld van 2500 milligram per dag. Dit is dus 2 tot 2,5 keer zoveel als u dagelijks nodig heeft.

↩ Terug naar alle mineralen & spoorelementen

↩ Terug naar de kennisbank