(ℹ️) Dit is een informatiepagina.
Hydroxytyrosol
Hydroxytyrosol is een stof die hoort bij de groep polyfenolen. Dit zijn chemische stoffen die vooral voorkomen in (de schil van) planten. Hydroxytyrosol komt voor in olijven en in extra vierge olijfolie.
Hydroxytyrosol werkt als een antioxidant en beschermt cellen tegen schade door bijvoorbeeld zonlicht of roken. Er zijn veel studies gedaan naar het effect van hydroxytyrosol op onze gezondheid*.
Beschermen van bloedlipiden
Polyfenolen uit olijfolie helpen bloedlipiden, zoals cholesterol, beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die in uw lichaam gevormd worden door invloeden van buitenaf zoals roken of zonlicht. Maar ook bij bepaalde ziekten kunnen vrije radicalen worden gevormd.
Hoeveel hydroxytyrosol is nodig?
Om bloedlipiden goed te kunnen beschermen tegen de vrije radicalen, moet u elke minstens 20 gram olijfolie eten. Hierin moet dan ook minimaal 5 milligram hydroxytyrosol zitten of afgeleide stoffen daarvan.
* Bron: María Robles-Almazan et al. Hydroxytyrosol: Bioavailability, toxicity, and clinical applications. Food Research International 105 (2018) 654–667