(ℹ️) Dit is een informatiepagina.
Aminozuren
Eiwitten zijn opgebouwd uit kleinere bouwstenen. Deze bouwstenen noemen we aminozuren. Er zijn meer dan honderd verschillende aminozuren in de natuur. Slechts een aantal ervan komen voor bij mensen.
Ons lichaam heeft eiwitten, en dus aminozuren nodig voor verschillende belangrijke processen. Het lichaam gebruikt eiwitten onder andere voor het behoud van sterke botten en spieropbouw.
Sommige aminozuren kan uw lichaam zelf aanmaken, andere moet u via uw voeding binnenkrijgen. Dit noemen we essentiële aminozuren. Weer andere aminozuren zijn semi-essentieel. Dit wil zeggen dat uw lichaam ze wel zelf kan aanmaken, maar dat het daarvoor wel een ander aminozuur nodig heeft.
Essentiële, niet-essentiële en semi-essentiële aminozuren
De aminozuren die ons lichaam zelf kan aanmaken noemen we niet-essentiële aminozuren. Dit zijn:
- Alanine
- Asparagine
- Asparaginezuur
- Glutaminezuur
De eiwitten die we eten worden in de darm afgebroken tot aminozuren. Deze worden vervolgens vanuit de darm opgenomen in het lichaam waar ze weer gebruikt kunnen worden als bouwstenen voor nieuwe eiwitten. De aminozuren die we op deze manier moeten binnenkrijgen (essentiële aminozuren) zijn:
- Fenylalanine
- Leucine
- Threonine
- Histidine
- Lysine
- Tryptofaan
- Isoleucine
- Methionine
- Valine
Zoals gezegd heeft uw lichaam andere aminozuren nodig om de semi-essentiële aminozuren te kunnen maken. De semi-essentiële aminozuren zijn:
- Glutamine
- Proline
- Glycine
- Arginine
- Cysteïne
- Tyrosine
Aminozuren in onze voeding
Aminozuren komen vrijwel in alle voedingsmiddelen voor. In plantaardig eiwit zitten soms echter minder essentiële aminozuren of in de verkeerde verhouding. Hierdoor hebben mensen die geen of weinig dierlijke producten eten (vegetariërs en veganisten) iets meer eiwitten nodig. Daarnaast is het belangrijk om gevarieerd te eten. Zo bevatten peulvruchten niet voldoende van alle essentiële aminozuren, maar wanneer je daarnaast voldoende granen eet krijg je wel voldoende van alle aminozuren binnen die je nodig hebt. Graan is namelijk rijk aan methionine en arm aan lysine. Bij peulvruchten is het net andersom.