6 tips voor gezonde gewrichten

Met het ouder worden neemt het risico op gewrichtsproblemen toe. Voorbeelden van gewrichtsproblemen zijn artrose en reuma. In 2018 waren er naar schatting 1,5 miljoen mensen met artrose in Nederland. Ongeveer een op de negen Nederlanders heeft een reumatische aandoening. Reden genoeg dus om er goed voor te zorgen.

Een gewricht is een soort scharnier van twee of meer botten, vaak met kraakbeen ertussen. Dat kraakbeen beschermt de botten en zorgt ervoor dat de botten gemakkelijker over elkaar heen kunnen bewegen. Daarnaast zit er ook een soort stroperige vloeistof in uw gewrichten dat als een glijmiddel ook voor een goede beweging zorgt. Gewrichten worden bij elkaar gehouden door banden die gemaakt zijn van bindweefsel. Deze banden zorgen ervoor dat uw gewrichten krachten kunnen opvangen.

Klachten voorkomen of verminderen
Veel mensen hebben last van hun gewrichten, en dat is hinderlijk. Door er op een goede manier voor te zorgen kunt u klachten voorkomen of verlichten.

Tip 1: Doe regelmatig gewrichts-vriendelijke oefeningen
Bewegen is goed voor uw gewrichten, maar er is wel onderscheid te maken. Contactsporten, hardlopen of sporten met veel sprongen zijn belastend voor uw gewrichten. Bij sporten zoals fietsen, yoga of zwemmen is dat minder het geval. Kies daarom bij voorkeur voor dit type sport als u gewrichtsklachten heeft.

Tip 2: Zorg voor sterke en soepele spieren
Spieren zorgen mede voor een goede beweging van uw gewrichten. Daarom is het belangrijk spieren rondom uw gewrichten sterk te houden. Hiervoor kunt u spierversterkende oefeningen doen, eventueel met een licht gewicht. Door daarnaast ook regelmatig rek- en strekoefeningen te doen blijven uw spieren ook soepel, wat de beweeglijkheid ten goede komt.

Tip 3: Let op uw houding
Probeer houdingen te vermijden die uw gewrichten en spieren hieromheen te lang en eenzijdig belasten. Als u een zittend beroep heeft zorg er dan voor dat uw bureau en stoel op de juiste manier zijn ingesteld en wissel zitten regelmatig af met staan of lopen. Probeer tussendoor ook eens wat rek- en strekoefeningen te doen. Maar niet alleen op het werk is houding belangrijk. Ook thuis is een goede houding belangrijk, bij bijvoorbeeld het tillen van boodschappen, het uitruimen van de afwasmachine of het stofzuigen van de kamer.

Tip 4: Eet gezond en gevarieerd
Een gezonde en gevarieerde voeding draagt ook bij aan gezonde spieren en gewrichten. Vitamine C zorgt bijvoorbeeld voor het behoud van gezond kraakbeen, vitamine D en K, calcium, magnesium en fosfor voor sterke botten en vitamine D, magnesium, calcium en kalium zorgen voor het behoud van soepele spieren. Daarnaast draagt een gezonde en gevarieerde voeding bij aan een gezond lichaamsgewicht. En ook dat is belangrijk om de gewrichten niet overmatig te belasten.

Tip 5: Voorkom overgewicht
Overgewicht zorgt ervoor dat spieren en gewrichten extra belast worden. Een paar kilo minder lichaamsgewicht heeft al effect op deze belasting. Bent u iets te zwaar probeer dan door gezond te eten en meer te bewegen wat gewicht kwijt te raken. Lukt het u niet alleen, maak dan eens een afspraak bij een diëtist. Hij/zij kan u helpen in kaart te brengen waar u het meeste winst kunt behalen.

Tip 6: Overweeg het gebruik van supplementen
Lukt het niet altijd om gezond of gevarieerd te eten? Een voedingssupplement kan dan een goede aanvulling zijn om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen die u dagelijks nodig heeft. Bovendien zitten in sommige supplementen ook kruiden of plantenextracten die uw gewrichten mogelijk ondersteunen, zoals boswellia serrata*.

* Evaluatie gezondheidsclaim is lopende

↩ Terug naar alle artikelen

 

Geen toevoegingen
Gedocumenteerd effectief
Natuurlijke ingrediënten

Ervaar VitaePro zelf!

  • Voor spieren & gewrichten
  • Gedocumenteerd effectief
  • Achteraf betalen
  • Automatische bezorgservice
  • Geen verplichtingen

Nu slechts € 9,95
voor de eerste zes weken
Normaal € 38,-